Jolanta Borusiewicz – en av Polens populäraste sångstjärnor under 1970-talet. Redan i början av hennes karriär skrev pressen: Jolanta Borusiewicz är en liten och gracil sångerska med flickaktig silhuett, begåvad med en omfångsrik ”svart” röst och ett otroligt scentemperament. Från sina yngsta år har hon stått teatern och musiken nära. Som tonåring vann hon i Kraków tävlingen Unga talanger efterlysta. Detta påverkade hennes senare karriär och banade vägen för samarbete med yrkesmusiker. År 1966 blev hon vokalist i tradjazzbandet Jazz Band Ball, som hon framträdde med i Polen och vid turnéer i dåvarande Sovjetunionen och i Frankrike. Hon medverkade i radioföreställningar, teveprogram, musikaliska evenemang, t.ex. Arsène Lupin, Borta med vinden. För TV Kraków spelade hon in en solokonsert på film (Över sjön gryr dagen), filmer för tysk teve. Hon gjorde framträdanden och inspelningar med kända polska jazzmusiker.

Året 1968 blev vändpunkten för henne. Vid flera tillfällen prisbelönades hon för sin medverkan i ett populärt teveprogram, där hon hade stor publikframgång med en rad låtar, som har blivit mycket seglivade schlager. Den framgången öppnade dörren till den turnerande kabarén Teatr Wagabunda, där hon framträdde vid sidan av de största polska film- och teaterskådespelarna. Samma år, 1968, framträdde hon för första gången vid den polska sångfestivalen i Opole, där hon redan vid debuten erövrade pris med Dags att ge sig av.

Efter examen inför det polska kultur- och konstministeriets examensnämnd erhöll hon officiellt behörighetsbevis som ”Professionell sångerska av Första kategorin”. Med Teatr Wagabunda for hon ännu en gång på turné, den här gången i Frankrike, och gjorde stor succé.

Jolanta Borusiewicz associerar man framför allt med hiten Dagen vaknar, som hon lanserade i Opole och Sopot 1969. Den gången fick hon det polska författar- och kompositörsförbundets särskilda pris för hennes djärva tolkning av detta verk. Senare framträdde hon vid de mest prestigefulla estradevenemangen, både inom och utom Polen. Hon gjorde inspelningar för sådana radiostationer som Deutsche Rundfunk i Köln och Düsseldorf, hon framträdde i teveprogram från Prag, Bratislava, Dresden, Leipzig, Sofia, Belgrad, Budapest, Zadar (Kroatien), Sotji (Ryssland), Moskva, Innsbruck, Wien, Berlin, Paris. Hon representerade Polen på utländska festivaler, där hon erövrade många priser.

År 1973 inledde hon studier på Kraków-universitetets filosofisk-historiska fakultet, dock utan att tappa kontakten med sången. Under den perioden samarbetade hon med Estrada Krakowska tillsammans med kända teaterskådespelare från Kraków. Hon framträdde också i Kraków-televisionens programserie ”Möte med balladen” vid sidan av den numera välkände polske skådespelaren och filmregissören Jerzy Stuhr och skådespelerskan Anna Dymna.

I Frankrike träffade hon 1977 en svensk, Bo Widegren, som hon gifte sig med året därpå. Efter sin magisterdisputation flyttade hon till Sverige för gott. Hon har en vuxen dotter, en dotterson och en dotterdotter.
Efter ekvivalering av sin examen i Stockholm och kompletterande studier i Italien inom ämnet Reggio Emilia-pedagogik arbetade hon med detta i 25 år som praktiserande pedagog. Hon föreläste också om Reggio Emilias sätt att arbeta med barn på kurser för vuxna. Hon ledde en hundrabarnskör och framträdde med den på konserter under en längre period.

Under åren 1995-2000 framträdde hon också med kända svenska jazzorkestrar och med på den tiden populära artister.
År 2000 inledde hon ett fruktbart samarbete med musikern Leszek Jarmula, som numera arrangerar och spelar in hennes sånger. Tillsammans producerar de videofilmklipp, som finns utlagda på Youtube. Med Leszek Jarmula har hon framträtt på scen i både Sverige och Polen. Många gånger har hon tillsammans med honom arrangerat och medverkat vid välgörenhetskonserter.
Den i Stockholm utgivna polska tidningen Nowa Gazeta Polska utsåg Jolanta Borusiewicz till Årets Artist 2002 – Poloniki 2002.
År 2006 engagerade hon sig i och ombesörjde skydd och renovering av Wladyslaw Hasiors vackra skulpturgrupp ”Solspannet” i Södertälje, som var delvis förfallen och övervuxen med småtallar. Tack vare detta och iordningställandet av terrängen omkring skulpturerna framträder ånyo ”de brinnande hästarna” i sin fulla skönhet.
Den 26 maj 2011 mottog hon den polske presidenten Bronislaw Komorowskis förtjänstkors i guld för sitt främjande av polsk kultur i utlandet. Utmärkelsen överlämnades vid en ceremoni på polska ambassaden i Stockholm.

Jolanta Borusiewicz skriver inte bara texter till sina sånger, hon målar också akvareller och fotograferar. I februari 2012 kunde man i Stockholm se hennes utställning ”Frusen värld” med ett urval av hennes fotografier av Mälaren i vinterskrud, vid vars stränder hon bor och från vars natursköna omgivning hon hämtar sin främsta inspiration.

Sedan nästan 30 år stödjer hon organisationer, som bl.a. verkar för cancersjuka barn och dövstumma människor, samt miljöskyddsorganisationer som exempelvis Världsnaturfonden.
Hon intresserar sig för film, teater, musik, måleri, inredningsarkitektur och konst från Fjärran Östern, flora, fauna och poesi, och hon skriver dikter.
Vid en regional poesifestival i staden Piwniczna Zdrój sydöstra Polen i augusti 2010 fick hon hedersomnämnande för sin dikt ”Vilsen”, som finns publicerad i antologin ”Där klipporna gråter”.

VILSEN

Jag förde med mig min hembygds landskap
till en för mig helt främmande trakt
lyckliga stunder i dalar
bergsvandringar och hövolmar
sedan barnsben välkända gränder
bytte jag mot motorvägar
irrade omkring i främmande städer
löste charader
på främmande toppar klättrade jag
prövande Ikaros vingar
men föhnvinden fattades mig
edelweiss
och tron
att jag kan leva i fjärran
av det som jag hade med mig
det var bara en synvilla
nu är jag en främling
för mig själv ...